„Droog reinigen van stallen bestaat niet. Ook leghennenhouders moeten hun stal na iedere ronde nat reinigen om daarmee de ziektedruk fors te verlagen voor de volgende ronde. Door nat te reinigen en het vuil los te weken spoel je veel bloedluizen en wormen uit de stal. De werking van de desinfectiemiddelen kan ook niet gegarandeerd worden als de stal niet vrij is van vet en vuil. Dit komt omdat de desinfectiemiddelen niet de oppervlaktes kunnen bereiken om hun werk te doen.”
Dat stelt Guido de Bree, verkoopmanager Nederland en Duitsland van CID Lines. Hij pleit voor een omslag bij leghennenhouders door hun stallen altijd nat in plaats van droog te reinigen. „Er zijn leghennenhouders die acht jaar lang hun stal niet nat gereinigd hebben. Ondertussen hebben ze bloedluizen met diverse middelen behandeld waardoor er een dikke ondoordringbare vetlaag met vuil is ontstaan. Dat is een voedingsbodem voor bacteriën en virussen.”
„Week de hele stal in met een alkalisch reinigingsmiddel. Doordat je een sterk alkalische middel gebruikt (pH 12) week je de vettige aanslag los. Door de stal daarna goed schoon te spoelen, verwijder je al het vuil met daarin allerlei virussen, bacteriën, bloedluizen en wormen. Doordat de stal mooi schoon is, zullen de toegepaste desinfectiemiddelen veel effectiever zijn.”
„Wanneer er de vorige ronde problemen waren met parasieten of wormen of wanneer je dit preventief wilt behandelen, dan is dit het moment om een specifiek geregistreerde desinfectiemiddelen hier tegen in te zetten”, stelt De Bree.
‘Goedbetaalde tijd’
Dat het stalsysteem wordt aangetast wanneer er nat wordt gereinigd, vindt De Bree geen goed argument. „Wanneer je de juiste alkalische inweekmiddelen gebruikt, tasten deze de stalinventaris niet aan. Het product Kenosan heeft allerlei corrosie testen ondergaan waarin er een kleine afname is na 500 uur intensief wassen van 0,054 mm op het meest zwakke metaal aluminium. Dat is vrijwel nihil en zo vaak wordt de stal niet gereinigd”, stelt De Bree. Het gebruik van natronloog raadt De Bree af. „Met gebruik van dat middel ben je sneller aan een nieuwe inventaris toe.”
Veel leghennenhouders vinden dat nat reinigen te veel tijd kost en dat veel plekken in de stal niet goed bereikbaar zijn. „Het nat reinigen van stallen is goedbetaalde tijd. Door het nat reinigen van stallen kun je de ziektedruk fors verlagen voor de volgende ronde. Leghennenhouders, die hun stallen nat reinigen en goed ontsmetten moeten later curatieve middelen inzetten dan leghennenhouders die dat niet doen”, beweert De Bree.